Den føste sne

Breaking News:

Da vi kom hjem fra James Bond i går aftes (rigtig god Bond film) var der ikke rigtig noget der indikerede at vi skulle stå op til noget der ligner 6-10 cm sne her til morgen.

Men sikke en dejlig dag det er i dag 🙂

PS. Nu har vi fået de nye nummerplader på.

Hei i Danmark II

Så er der gået 2 mdr i det skønne Norge, og Malene har Arbejdet i Illums Bolighus i Oslo i 3 uger. Eller det vil sige 16 arbejdsdage. Og det går helt forrygende. Vi er 3 der er startet samtidig, hvoraf en mere er dansk. Alle er super flinke, og hjælpsomme og har taget godt i mod os. Det hele er meget naturligt, og som afdelingslederen siger, så er det helt utroligt så hurtigt vi er blevet en del af teamet, arbejder selvstændigt og ikke bare er de 3 nye. Medarbejderstaben i Illum er ret ung; fra 21 – 33 og så 2 rigtig søde damer. Vi er ca 59 i hele Illums Bolighus i Oslo. Og her i Norge er der ikke nogen der taler om krise, dog er ledigheden lidt stigende i nogle brancher, mens der stadig er stor mangel i andre. Der var høstferie i den første uge Malene var på arbejde, og der var derfor mere ro til at lære hvorledes arbejdsopgaverne er fordelt over dagen, og hvorledes de løses. Den første arbejdsdag kan beskrives som en skattejagt 🙂 Vi skulle gå rundt i butikken, tage et mærke af gangen, og så gå ud og finde det på lageret. Det skal siges at lageret er en skattejagt i sig selv. Små rum bag reoler i butikken, et større lager bag en væg, og det største lager er delt i to, delt af en ventilationsskakt man kan dukke sig under. Men der er orden i kaos siger de! Ej, det er fordi der er blevet købt ind på messe i sommeren, og disse varer fylder ALT FOR MEGET, og det er ikke normalt. Vi glæder os til en VIP aften i november hvor de ikke er unormalt at der bliver solgt for over 1 mio kr (der er 4 etager, opdelt efter møbler, belysning, tekstiler og køkken/living – min etage)…. Glæder mig MEGA til den arbejdsdag. Jeg har fået ansvar for 4 leverandører (”Kosta Boda, Orrefors og Sagaform” som hører under New Wave, ”Firm Living”, ”Applicata” og ”Wik&Walsøe”) og det bliver super spændende at komme rigtigt i gang med arbejdet. Malene har desuden lige fået ansvaret for juleafdelingen også – så der bliver rigeligt at se til. Hverdagen er en meget rolig dag, hvor der er masser af tid til den enkelte kunde og til udpakning af dagens paller, men så når det bliver lørdag, så handler det KUN om kunden. Min første lørdag (i går 13/10) var en oplevelse. Travlt fra vi åbnede døren og til vi lukkede den igen. Og til Bilka folket kan det næsten sammenlignes med dagene i den første fødselsdagsuge. Og så er det bare en helt almindelig lørdag i Illums. Det var vist beretningen om Malenes første tid i Illums.
Vi har fundet os godt til rette i vores hverdag, og nyder Norge. Dog mere lokalt i tiden, da vi ikke må køre på danske plader mere, vi har nu fået betalt den sidste store udgift i forbindelse med sagaen om at få bilen omregistreret. Så i morgen henter Malene vores nye skilte til bilen, og så kan vi komme ud og køre igen 🙂 Et godt råd til alle: Skal i flytte til Norge, så sælg bilen hjemmefra – det er simpelthen for bøvlet at omregistrere. Så er det givet videre.

Og at nordmænd er lidt skøre har vi fundet flere beviser på. De er jo ikke så glade for det internationale præg vi er vandt til i det danske sprog. Et helt almindeligt ord som weekend hedder ”helg”, netbank (på fx ipad eller telefon) bliver til ”brettbank”, en sælger i Illums ville fortælle Malene lidt om de DAB radioer mv. der sælges, og siger noget med ”blåtand”, som jo selvfølgelig må være bluetooth og de her ”sodavand” med alkohol hedder ”rusbrus”. Det var med undren at Malene ikke kunne få sin arbejdsmail til at virke, men så finder hun ud af, at der på tastaturet heroppe er byttet om på ”æ” og ”ø” tasterne på tastaturet, og så gav det hele jo mening … eller…
Det er begyndt at blive koldt heroppe. Dagstemperaturen er oftest under 8-10 grader, og der har været nattefrost de sidste mange nætter. Brian har flere gange med glæge konstateret at er der is på vandpytterne når han køre på arbejde. Det blivert dog lidt mere skyet de næste par dage, og så også lidt lunere. Kommer man op i højderne er der kommet sne. Og på yr.no har vi læst om den første der har taget en tur på ski. Men efterårsfarverne hænger stadig smukt på træerne Og hvis der er noget der ikke mangler heroppe, så er det træer.

Mangler derimod er der andre steder. Der forhandles ikke pålægschokolade, og rugbrød forhandles dog, men i små pakker, og så er det ikke rigtigt rugbrød! Rugkerner og hvedekerne kan købes dyrt ind i helsebutikkerne. SÅ SKØNT at Andreas havde surdej og opskrift med da han var på besøg heroppe i august. Så det bliver til hjemmebagt rugbrød, og indtil nu med resterne af hvedekernene vi har fra DK og groft rugmel + solsikke- og græskarkerner. Det er nu lidt luksus med hjemmebagt rugbrød hver dag. Og nu da Brians familie var her efterårsferie, så har de rugkerner med – og så kan det blive til grovere rugbrød igen – MUMS 🙂
Vi er ved at arbejde på vores hjemmeside, og vil lave det lidt mere som vores fortælle side, og hvor i kan læse om vores tid i Norge, og kommentere på det hvis i har lyst. Hjemmesiden hedder stadig www.malenebrian.dk, men den kommer til at se lidt anderledes ud… snart 🙂
Vi har besluttet at holde jul i Norge, så en enkelt tur til DK bliver det til for Malene og to for Brian i dette år. Malene skal arbejde mellem jul og nytår og har fået tjansen den 31/12 også (dog fri den 24/12 som er en kort åbningsdag heroppe). Om der er nogen der vil, så er døren til vores hjem altid åben for gæster.

Her bor vi:

View Larger Map